ASEZAMANTUL SOCIAL”SF. NICOLAE ” VALEA LUNGA, FUNCTIONEAZA DE LA 1 NOIEMBRIE 2006 CU AJUTORUL PRIMARIEI VALEA LUNGA SI A FILANTROPIEI ORTODOXE, LOCUL UNDE 25 DE COPIII IAU MASA ZILNIC SI ISI FAC TEMELE  SI SE PREGATESTE MASA PENTRU 20 DE PERSOANE INVARSTA CU VENITURI MICI.

Aşezământul social „Sfântul Nicolae” din Valea Lungă a fost înfiinţat în anul 2006 pentru a răspunde nevoilor de asistenţă socială a persoanelor vârstnice şi a copiilor din comunitate. Astfel au fost create două servicii – Centru de zi pentru copii şi Serviciul socio-medical de îngrijire la domiciliu.

În prezent, centrul oferă sprijin unui număr de 25 copii și 13 vârstnici.

La centrul de zi, copiii vin după terminarea programului şcolar, servesc o masă caldă, îşi fac temele şi învaţă pentru ziua următoare. Ei participă şi la activităţi recreative, de socializare şi de petrecere a timpului liber, iar  la finalul programului servesc o gustare rece. Lunar copiii beneficiari primesc rechizitele necesare pentru şcoală, iar împreună cu familiile lor beneficiază şi de consiliere psihologică.

Serviciul de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice Valea Lungă furnizează următoarele servicii: servicii de oferire a hranei, servicii menajere și gospodărești, servicii de igienizare, servicii de administrare și gestionare a bunurilor, servicii de asistență socială, efectuarea cumpărăturilor, companie și socializare.

Buna funcţionare a centrului se datorează Primăriei Valea Lungă, care acoperă o parte din cheltuieli, Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba Iulia şi Filantropiei Ortodoxe Alba Iulia.