În perioada 14-22 martie 2021, comuna Valea Lungă s-a aflat sub atenționare meteorologică de cod galben și cod portocaliu, emise de Administrația Națională de Meteorologie.

Fenomenele vizate au fost: vânt puternic, ploi abundente, temperaturi extreme, toate aceste fenomene meteorologice având un grad de intensitate mare în zona comunei Valea Lungă, provocând alunecări de teren în satele Lunca și Lodroman, fiind afectată partea carosabilă a drumului DC 33, pe o lungime de 0,15 km (sat Lunca) și 0,045 km pe strada ”Pe Vale” (sat Lodroman).

Deasemenea în localitatea Glogoveț, drumul comunal DC 31 s-a surpat din cauza scurgerilor puternice de pe versanți, pe o porțiune de 0,030 km.

În urma Raportelor operative din data de 16.03.2021, respectiv 21.03.2021, întocmite de SVSU Valea Lungă, în data de 23.03.2021 Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba a desemnat prin Ordinul Prefectului nr. 75/22.03.2021 o comisie formată din reprezentanți ai Instituției Prefectului, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Unirea” Alba, Inspectoratul Județean în Construcții Alba și Sistemul de Gospodărire a Apelor Alba, care a evaluat situația de la fața locului și a stabilit lucrările care sunt necesare a fi executate în primă urgență.

Lucrările necesare pentru remedierea situației fiind de mare amploare, Comisia a menționat că este necesar a se întocmi un Raport de expertiză tehnică.

Comuna Valea Lungă va încerca să suporte din bugetul local lucrările în primă urgență iar pentru lucrările de investiție sunt demarate formalitățile legale pentru obținerea de fonduri din partea Comitetului National pentru Situații de Urgență și se încearcă accesarea unei finanțări din fonduri nerambursabile.